Schimmelnagels

Kun je schimmel krijgen door het dragen van kunstnagels?
Nee, niet als er hygiënisch en vakkundig wordt gewerkt.

Kalknagels;
De
term 'kalknagel' is erg verwarrend. In de volksmond spreekt men over een kalknagel. Het is een door schimmel geïnfecteerde nagel. We spreken dus over een schimmelnagel ook wel mycose nagel.

Onycholysis (gedeeltelijk loslaten) bij vingernagels;
Kan veroorzaakt worden door een slechte bloedsomloop, huidziekten of trauma (=slag of stoot). Als u kunstnagels draagt kan dit gebeuren doordat u de nagel heel hard heeft gestoten of klem (trauma) heeft gezeten, door de druk op de nagel kan de nagel loslaten. Het kan ook als een nagel door de nagelstyliste te stevig is gepincht. Een andere oorzaak is als de nagels er met geweld af worden getrokken. Het kan soms weken duren voor dat het loslaten van de nagel zichtbaar is. Als dit het geval is, is het belangrijk om de kunstnagel eraf te laten manicuren en de nagel heel kort te houden, zodat het nagelbed rust krijgt en de nageplaat weer vast kan groeien. Afhankelijk van de grootte, zal het nagelbed na 8 weken weer gezond zijn.

Onycholysis

Bacteriële nagelinfecties;
Kunnen veroorzaakt worden door kleine verwondingen door bijvoorbeeld doorntjes of stekels gecombineerd met slechte hygiëne. Ook het tegenovergestelde namelijk het steeds weer nat worden van de handen bij nat werk, zoals intensief schoonmaken, glazen spoelen, auto wassen en in de tuin werken enz. Een bekende bacteriële nagelinfectie is de geel groene verkleuring van de nagels (pseudomonas aeruginosa). Verwijzing naar een arts is dan ook noodzakelijk, omdat hier de infecties bijna nooit vanzelf over gaan en bestreden moeten worden met antibiotica-tabletten.

Bactreriële nagel infecties

Kalknagel (Schimmelnagel mycosenagel) bij teennagels;
B
egint vaak met een kleine witte/gele verkleuring aan de rand van de nagel. De nagel is verdikt, wordt hobbelig en brokkelig; de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten (onycholysis). Voor de behandeling van een schimmelinfectie is het niet voldoende om alleen een creme of zalf toe te passen. Deze producten dringen onvoldoende door in de nagelplaat en zijn niet in staat om alle schimmels te doden. Als het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat is een kuur van het geneesmiddel Lamisil in tabletvorm de eerste keus. Als uw huisarts ziet dat het om een schimmelnagel gaat kan op recept lamisil verkregen worden.

Kalknagel

Copyright © 2005-2021
 gekopieerd worden